Bizimkiler
Bizimkiler

Onlarca dizi çekilen ve ve çoğu dizinin bir kaç bölüm sonra yayından kaldırıldığı günümüz şartları oluşmadan önce, tek tük dizilerin olduğu 90’lı yılların simgesi olan Bizimkiler‘den bahsetmek istiyorum bu yazıda. En uzun süre yayında kalan dizi olarak da Türk televizyon tarihine geçmiş olan Bizimkiler, çok farklı bir alternatif çıkmadıkça bu rekoru elinde tutacağa benziyor.

1989 yılında yayınlanmaya başlayan Bizimkiler, 2002 yılına kadar devam etmiş ve o sene sona erdirilmiştir. Yalçın Yelence‘nin yönettiği, Umur Bugay‘ın senaryosunu ve yapımcılığını üstlendiği dizi, bilindiği üzere bir apartmanda yaşayan ailelerin kendi aralarında ve çevreleriyle yaşadıkları ilişkileri komik bir dille anlatıyordu. Dizi, çoğu bir karikatür tiplemesi komikliğinde olan karakterlerinin yanı sıra, normal karakterleriyle de ciddi havasını koruyordu.

Katil Yavuz
Katil Yavuz

13 sene boyunca oynayan diziyle büyüyen oyuncularından, değişen kadrosuna kadar bir çok değişim geçiren dizi, yine de çekirdek kadrosundan ve genel havasından bir şey kaybetmiyordu. Geniş kadrosundan birkaç hatırlatmayla dizinin genel atmosferinin hatırlanması daha kolay olacaktır.
Apartmanın demirbaşlarından Şükrü (Erdal Özyağcılar) ve ailesi, olaylara ciddiyetle yaklaşan ve en aklı başında kişiler olarak görülebilir. Ayrıca Şükrü ve abisi Şevket‘in (Engin Şenkan) ortak yürüttükleri işyeri de zaman zaman olayların geçtiği yerdir.

Bizimkiler
Bizimkiler

Apartmanın yöneticisi Sabri Bey (Mehmet Akan), karısı hıçkırık mağduru Ayla Hanım‘la (Meral Çetinkaya) birlikte ilk katta girişte oturmaktadır. Apartmana gireni çıkanı kontrol eden, hastalıklı takıntılara sahip Sabri, herkesle kavga etse de ciddi bir durum olduğunda karısının arkasına saklanacak kadar cesaretli(!) biridir. En kızdığı ve korktuğu kişi ise Katil’dir.Katil Yavuz (Aykut Oray) (“Vatandaş’a cart curt yok”), şarkıcı olma heveslisi oynak sevgilisi Şengül‘le (Selda Özbek) birlikte yaşayan, apartmana arabayla bidonları devirerek giriş yapan, apartmandaki ciddi olaylarda lafını geçiren, kabadayı ama kendince dürüst bir kişidir. Horozlarına çok değer verir.

Bizimkiler
Bizimkiler

En iyi anlaştığı ve birlikte iş yaptığı kişi ise Tak Tak Sedat (Salih Kalyon) lakaplı komşusudur. Sedat, herşeyi yalan dolanla yürüten, düzenbaz, sahtekar biri olmakla beraber, karısına ve kızına her daim kendini affettirmeyi bilir. Cümle içinde devamlı “tak” lafını kullanan Sedat’ın, daha sonra favori lafı “İnternetten Cızzz!” olmuştur.Bir diğer olaylı aile, Almanya’dan gurbetçi olarak gelen Davut usta (Selçuk Uluergüven), karısı ve tek çocuklarıdır.

Bizimkiler
Bizimkiler

Davut usta tam bir milliyetçi olmasına rağmen, Alman asıllı Ulrike‘yle (Güzin Çorağan) evlenmiştir. Oğulları Halis (Ali Uyandıran) ise zeka özürlü ve aklı fikri kızların orasında burasında olan biridir. Oğluna devamlı “Dummkopf (Aptal)” diye kızan Davut Usta’nın bağırışları, karısının “Nein, Davut!” demesiyle kesilir. Apartmandaki en renkli ailelerden biridir.Bir diğer evde baykuş Cemil (Uğurtan Sayıner) ve terzi karısı Sevim‘in (Sabriye Kara) çekişmeleri vardır. Alkolik olan Cemil, karısı kızdığından gizli gizli içki içmesiyle ve üst katlardaki penceresinden gelene geçene laf atmasıyla meşhurdur. Coştuğu zamanlarda “Benim adım Cemil!” diye bağırarak karşısındakine ne kadar önemli biri olduğunu gösterir.

Bizimkiler
Bizimkiler

Karı, koca ve kayınbaba olarak üçü de öğretmen olan aile, apartmanın sessiz, kendi halinde yaşayan sakinlerindendir. Bir de iki bekar olarak yaşayan şair Cenap (Rutkay Aziz) ve ona işlerinde yardımcı olan ressam İbrikçi‘nin (Cezmi Baskın) evi, apartmanın sakinlerinin kaçış yeri olarak görev yapar.Apartmanın kapıcısı Cafer‘in (Ercan Yazgan) ve ailesinin bulunduğu kapıcı dairesi ise son yerdir. Cafer’le, yönetici Sabri arasında her daim bitmek bilmeyen bir sürtüşme yaşanır.

Bizimkiler
Bizimkiler

Bunların dışında olan karakterler ; işyerindeki meraklı müdür Ergun (Erdinç Dinçer), sekreter Buket (Buket Dereoğlu), çaycı Abbas (Hikmet Karagöz) (“cıvık müdürüm afedersin” lafını ağzından düşürmez), Cafer’in babası Halil (Oktay Sözbir) (“Kırarım boynuzunu İblis”), uyanık karısı Sultan (Sıdıka Şenkan) ve onun eskicilikle uğraşan kardeşi Hüseyin (Savaş Yurttaş), Şevket’in gelininin ailesi Tahtakafa Raşit (Erdoğan Tuncel) (“Biz bir aileyiz”) ve deli karısı Nimet (Güngör Erbayık) (“Göz mü kırptın sen?”), Davut Usta’nın iş yerinde çalışan Dilek (Binnur Şerbetçioğlu) olarak sayılabilir.

Bizimkiler
Bizimkiler

Zamanla değişen kadrosuna rağmen, dizinin büyük bölümü, adı geçen kişilerin olduğu zaman yayınlanmıştır. Dönem dönem kanal değiştirmiş, diziye ara verilmiş, ama 2002 yılına kadar yeni bölümleri çekilmiştir. Belki artık çok fazla seçeneğin ve çok daha heyecan verici olayların sunulduğu dizilere nazaran, son derece basit, durağan ve hatta 13 yıl boyunca çok fazla değişiklik olmadan yayında kalmış bir dizi olarak görülebilir. Ama bir dönemin ruhunu yansıtan ve yaşamlarını gösteren açıdan bakıldığında çok önemli bir yerdedir. Ekşi sözlük’te yazılan bir başlık ve altındaki girişler bu durumu çok iyi özetlemektedir.Belki de bir daha yaşanmayacak bir dönemi, bu denli güzel anlatan ve o dönemin simgesi olan diziye bu gözle baktığımızda daha da değer vererek izleyebiliriz.

Bizimkiler
Bizimkiler
Bizimkiler
Bizimkiler
Bizimkiler
Bizimkiler