Orijinal ismi “Berusaiyu no Bara” olan “Rose of Versailles” isimli anime, Türkiye’de daha çok “Lady Oscar” adıyla anılıyor; trt2 de bu isimle yayınlandığı için sanıyorum.Toplam 9 bölüm ve 1700’den fazla sayfadan oluşan manga, Şūeişa Margaret dergisinde 1972-1973 arasında yayımlanmış, sadece 1972-1974 yılları arasında 15 milyondan fazla satarak büyük başarı yakalamıştır. Manganın yazarı Riyoko İkeda‘dır.40 bölümden oluşan aynı isimli anime ise, Japonya’da Nippon TV kanalında 10 Ekim 1979’da yayınlanmaya başlanıp, 10 Eylül 1980’de sona ermiştir. Animenin 1’den 18’e kadar olan bölümlerinin yönetmenliğini Tadao Nagahama yapmış, gerisini Osamu Dezaki üstlenmiştir.

Animenin bölüm isimlerini şurada bulabilirsiniz.

oscar, bir noel gecesinde doğar...
oscar, bir noel gecesinde doğar…

Rose of Versailles, kısaca özetlenecek olursa, Fransız İhtilali öncesi, Versay Sarayı’nda dönen entrikalar içinde dört kişinin yaşadıklarını ve ilişkilerini konu almaktadır. Hikayede Oscar, André, Bernard, Alain ve Gerodere dışında bütün karakterler tarihte yaşamış insanlardır. Anime 20 yıllık bir dönemde geçmektedir; bu yıl 20 yıl içinde hem olayların hem de karakterlerin gelişimine tanık oluruz.Kraliyet Muhafızları Başkomutanı General de Jarjayes’nin görevini devredeceği bir erkek varise sahip olma umutları bir noel gecesinde dünyaya gelen altıncı kız çocuğuyla birlikte yıkılır. Bunun üzerine General de Jarjeyes son doğan kızına Oscar François ismini verir ve onu bir erkek çocuğu gibi yetiştirmeye karar verir. Oscar’a örnek olması için dadısının öksüz kalmış torunu André’yi getirtir. İki çocuk dertsiz tasasız birlikte büyürler. Oscar 14 yaşındayken Avusturya Prensesi Marie Antoinette’i koruma görevini üstlenmesi istenir. Oscar bu görevi istememesine rağmen babasının ısrarıyla kabul eder ve bu görevle birlikte bütün kadınsı duygularına elveda der. Hikayenin bundan sonrası, Oscar’ı merkez alarak fransız ihtilali öncesi kraliyet ailesi ve çevresindeki olaylara yoğunlaşacaktır.

oscar, kadın kıyafetleriyle
oscar, kadın kıyafetleriyle

Oscar karakteri hem kadınları, hem erkekleri kendine aşık eden “androjen” bir karakterdir. Bu sebeple tepki görmüş, animenin avrupa’da yayınlanan bazı bölümlerinin kesilmesine sebep olmuştur. Tüm seri boyunca Oscar’ı yalnızca bir kez kadın elbiseleri içinde görürürüz. 25. bölümde, kadın elbisesi giyip yabancı bir ülkeden gelen bir kontes sıfatıyla baloya gider ve hem kendinin hem de Marie Antoinette’in büyük aşkı Fersen’le dans eder.Karakterler aşağıdaki gibidir;

oscar françois de jarjayes
oscar françois de jarjayes

oscar françois de jarjayesTümgeneral François-Augustin Régnier de Jarjayes’in erkek gibi yetiştirilen kızı. Erkek gibi yetiştirildiği için, kendini erkek gibi davranmaya zorlar tüm hayatı boyunca ve bu Oscar’ın asıl trajedisi olacaktır; kadın kimliğini asla yaşayamamak. Fersen’e umutsuzca aşık olur ancak ilerleyen bölümlerde kalbinin asıl sahibini anlayacaktır.

André Grandier
André Grandier

André GrandierOscar’ın dadısının torunu ve birlikte büyüdüğü kişi. Oscar gibi Andre de tarihte yer almayan hayali bir karakterdir. Tüm hayatı boyunca sakin kişiliği ile Oscar’ın yanında yer alacak ve onu koruyup kollayacaktır. Kapanış şarkısındaki “the more i love you, the more blind i become to you. ah, oscar…oscar!” (seni ne kadar seversem, sana karşı o kadar kör oluyorum, ah, oscar…oscar!) sözünü o söylemektedir.

Marie Antoinette Josephe Jeanne d'Autriche-Lorraine
Marie Antoinette Josephe Jeanne d’Autriche-Lorraine

Marie Antoinette Josephe Jeanne d’Autriche-LorraineFransız tarihine damgasını vuran gerçek bir karakter. Marie Antoinette, 14 yaşındayken siyasi sebeplerle fransa kralıyla evlendirilir. Hayatı boyunca günahları ve sevaplarıyla hem fransız halkının hem de entrika sever soyluların hedefi haline gelecektir.

Hans Axel von Fersen
Hans Axel von Fersen

Hans Axel von FersenMarie Antoinette’in yasak aşkı olan Fersen, aynı zamanda Oscar’ın duygularını hiçbir zaman anlatamadığı platonik aşkı olacaktır. İsveçli bir soyludur.

Lady Oscar isimli film
Lady Oscar isimli film

1978 yılında “Lady oscar” adında live-action (kanlı canlı insanlar tarafından canlandırılmış) bir sinema filmi çekilmiştir. ancak bu film, hayranlar için çok büyük bir hayalkırıklığıdır. Zira, sonu dahil pek çok önemli detay ya çıkarılmış ya da değiştirilmiştir.Ayrıca bu anime Takarazuka Revue ismindeki tüm oyuncuları kadınlardan oluşan tiyatro grubu tarafından da müzikal olarak sahnelenmiştir.Buradan daha detaylı bilgi alınabilir.Oscar, insanı üzen bir anime. Tüm bölümleri soluksuz izleniyor. Duygusallık insanın içine işliyor. Çoğu zaman gözyaşlarınıza engel olamıyorsunuz izlerken. Hem tarihte çok önemli bir dönemi anlatıyor olması, hem de erkeklikle kadınlık arasında kalmış çok farklı bir karakter ortaya koyması sebebiyle anime tarihinde çok farklı bir yerde bulunmaktadır. Full metal alchemist ile birlikte benim en sevdiğim anime oluyor ayrıca. Eğer çocukluğunuzda izlemediyseniz ya da birkaç bölümünü bir yerlerden hatırladığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden izlemenizi tavsiye ederim.Giriş jeneriği buradan izlenebilir.Kapanış jeneriği ise buradan