CSI:LV ve CSI:Miami dizilerinin başarılı olması ve dünya genelinde büyük yankı uyandırmasının ardından yayıncı kanal CBS, yapımcı Bruckhemier‘dan yeni bir devam dizisi daha sipariş etti ve karşımıza üçüncü ve son CSI dizisi olan CSI:NY çıktı. Anthony Zuiker‘ın yine yaratıcısı olduğu 2004 yapımı dizi, geçtiğimiz günlerde 9. sezon için onay aldı ve yapacağı dönüş öncesi ekranlara ara verdi. Peki, nasıl bir dizidir bu CSI:New York? Bu sorunun cevabı yazının devamında.

CSI:NY da kardeş dizileri gibi cinayetleri en “ince” ayrıntılarına kadar araştırıp suçluları ortaya çıkaran, yakalayan bir ekip üzerine kurulu. Yine aynı şekilde, dizide her bölüm 1-2 dava üzerine çalışılmakta ve birkaç bölüme yayılan olaylar da mevcut. Tabii ki dizinin mekanı da dünyanın -birçok bakımdan olduğu gibi- suç bakımından da gözde şehirlerinden olan New York. (Bu her şeyin New York’ta yapıldığı anlamına gelmesin, dizinin birçok sahnesi Los Angeles’ta da çekiliyor.)

Giriş kısmını çok da uzatmadan karakter bazlı kadroyla devam edecek olursak:

CSI:NY’ta ekibin başındaki Mac Taylor karakterini Forrest Gump ile Oscar’a aday olmuş, zengin bir film kariyeri olan Gary Sinisecanlandırıyor. Çok sevdiği eşini 11 Eylül saldırılarında kaybettikten sonra işiyle evli hale gelen Mac, ekibine de işine olduğu gibi bağlı bir patron. Bunun dışında, “her şey birbirine bağlıdır” teorisi, onun iş mantığının en önemli parçasını oluşturmakta.

Ekibin Mac’ten sonra gelen ismi, onun en büyük desteği, dizinin de en sevdiğim karakterlerinden olan Stella Bonasera, Melina Kanakaredestarafından canlandırılıyor. Yunan-İtalyan karışımı biri olan Stella, zor şartlarda büyümüş, hırslı, gözüpek ve zeki bir polis detektifi.

Dizideki ekibin bir diğer elemanı Danny Messer,Carmine Giovinazzotarafından canlandırılmakta. Geçmişi ve ailesi karışık, büyümesi biraz zor şartlarda olmuş olan Danny’nin iş ahlakı da geçmişi ve geçirdiği yıllar üzerine kurgulanmış durumda. Ayrıca, ekibin en “karşı cinsin gözü üstünde” üyesi.

CSI:NY’ta Danny’nin en yakın arkadaşı, Mac’i patrondan çok idol gibi gören ekip üyesi Don Flack‘i Glory Days‘te başrol oynamışlığı,Friends‘e de birkaç bölüm konukluğu bulunan Eddie Cahillcanlandırıyor. Ekibin sinirleri bozulmaya en müsait olan üyesi olan Flack’in, işini ciddiye alan güçlü bir karakter izlenimi de bulunuyor.

Dizinin siyahi doktoru Sheldon Hawkes, Hill Harper tarafından canlandırılıyor. 18 yaşında üniversite bitirmiş ve 24 yaşına kadar cerrahlık yapmış süper zeka biri olan Hawkes, ölülerle gayet rahat çalışabilen birisi. Aynı zamanda, dizinin matrak karakterlerinden biri ve benim de en sevdiklerimden.
Ufak not: Hill Harper, CSI:NY’ta oynadığı karakterle ödül alan tek oyuncudur. Sheldon Hawkes karakteri, Amerikalı zencilerin aday gösterildiği Image Ödülleri’nden, oyuncuya 3 kez “Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü getirdi. Ayrıca, aynı ödül için 5 kez daha da adaylık kazandı.

Son olarak, ekibin genç yeteneklerinden Aiden Burn karakteri, 24 veSpider Man 2 oyunculuğu da bulunan Vanessa Ferlito tarafından canlandırılmakta. New York’un yerlilerinden olan, hırslı ve güzelliğiyle ön planda Aiden, işini oldukça ciddiye alan bir karakter.

Kadronun ardından yazıya, CSI:NY ile ilgili çeşitli detaylardan bahsederek devam edelim.

1) CSI:NY, kardeş iki diziyle ortak bölüm (crossover) çeken bir yapım. CSI:Miami’nin 2×23‘ü bizim, CSI:NY dizisinin karakterleriyle tanıştığımız bölüm olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, dizinin 2×07‘sinde de CSI:Miami dizisiyle bir kez daha bir araya gelindi.

Dizinin 6×07‘siyse CSI:Trilogy‘nin, yani üç diziye yayılmış bir olayın NY’taki parçası olan bölüm.Son olarak, bir başka Jerry Bruckheimer projesi olan Cold Case‘in ana karakterlerinden Scotty Valens, bir davayla ilgili Stella’nın bilgisine başvurmak için CSI:NY’un 3×22‘sine konuk olmuştur.

2) CSI:NY, 8 sezonluk yayın hayatı boyunca 5 kez Emmy adaylığı kazanmış bir dizi. Bunun dışında, 7 adet başka yerlerden gelme ödülleri ve 16 da adaylığı bulunuyor. Dizi, ülkemizdeCnbc-e kanalı tarafından yayınlanmakta.

Kim Kardashian ve Edie Cahill
Kim Kardashian ve Edie Cahill

3) Şu zamana kadar 180 bölümü yayınlanmış CSI:NY’un, diğer iki dizi gibi konuk oyuncu portföyü bayağı geniş. Paul Wesley‘den Misha Collins‘e, Maroon 5‘tan Kim Kardashian‘a kadar birçok kişiyi dizinin farklı bir yerinde karşınızda bulabilirsiniz.

4) Son olarak, dizinin de diğerleri gibi çizgi romanvideo oyunuuyarlama kitapüçlemesine sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
CSI:NY, üç dizi içinde, insanların genellikle ya en sevdiği ya da pek sevmediği bir yapım. Benim içinse tam anlamıyla ortası. CSI:LV kadar olmasa da yeri ayrı, ederi-değeri oldukça fazla. Vakalarıyla, karakterleriyle -ki toplamda sevdiğim karakter sayısı en fazla olan CSI’dır-, oyunculuklarıyla, Cuma günü yayınlansa da ısrarla hayatta kalmasıyla, yani aslında her şeyiyle özel olan bu dizi, hayatına yeni bir polisiye almak isteyen herkese tavsiye edilir.

İzleyen ya da izleyeceklere şimdiden iyi seyirler.

Bitirmeden önce: CSI:NY’un giriş jeneriği ve jeneriğin tam versiyonu.